«Зимова казка» Вільяма Шекспіра в Молодому

На завершення глобальної кампанії #ShakespeareLives із нагоди 400-ї річниці смерті Шекспіра, 6 та 7 грудня у Молодому театрі в Києві покажуть українську версію п’єси «Зимова Казка». Вперше презентація постановки відбулася 27 березня 2016 року на сцені Львівського академічного театру імені Леся Курбаса.

Вистава «Зимова Казка» є частиною щорічної театральної програми Британської Ради в Україні, спрямованої на розвиток сектору та підтримку копродукцій між Україною та Великобританією. У 2015 році конкурс «Невідомий Шекспір» запропонував одному з українських театрів здійснити постановку раніше не інсценізованої в Україні п’єси драматурга у співпраці з молодим сценографом – фіналістом престижної британської премії зі сценічного дизайну – Linbury Prize.Перемогу у конкурсі здобув львівський театр Курбаса та режисер Євген Худзик, а розробку простору та костюмів було запропоновано Мінґлу Вонґ.

Режисер переносить на історію України теми ревнощів, становища жінки в суспільстві, класових розмежувань і беззаперечного всевладдя монархів, що їх Шекспір порушив у контексті історії королівської сім’ї з Сицилії. В образі королівської доньки Утрати, яку батьківська помилка прирікає на довгі роки життя в пастушій оселі, творці вистави зображають долю нашої країни в історичному зрізі: від Київської Русі до Революції Гідності. 

У Львові вистава ввійшла у постійний репертуар театру Курбаса, і тепер приїде із гастролями до Києва, щоб запропонувати глядачам нове трактування і сценографію. Попередньо ж оцінити їх можна у трейлері постановки.