МайстерняМолодого/рецензент

03 січня 2020

Однією з найважливіших складових театрального процесу завжди були рецензії. Без дзеркала театр ризикує втратити власне обличчя. Останнім часом ми стали гостро відчувати дефіцит текстів про театр. З поля зору поступово зникло саме поняття рецензія, його замінили пости-відгуки у соцмережах. Мета цих, здебільшого агресивних відгуків, – вилаяти, очорнити. Хайп, хейтерство стали звичним фоном театрального життя. Після таких текстів зникає віра в театр. Пробудити бажання дивитися вистави – ось мета будь-якого тексту, призначеного для глядачів. Таке наше переконання!

Молодий започатковує новий освітній проєкт «МайстерняМолодого/рецензент». Група молодих людей буде писати рецензії на вистави київських театрів, які їм сподобалися. Ми свідомо не промовляємо слово критика. Хочемо, щоб в перших кроках зовсім юних учасників майстерні було якомога менше критичного, негативного, агресивного. Переконані, що право критикувати треба заслужити освітою,  переконливим служінням та шануванням театру.

Бачити прекрасне, читати виставу мовою режисера, любити театр – ось ті завдання, які ми ставимо перед нашими рецензентами-початківцями. Пробудити бажання писати, спровокувати до формування критеріїв оцінки в першу чергу в естетичній площині, заохотити потребу бачити суть сучасних процесів,  – завдання, які ми ставимо перед собою в роботі з молодими рецензентами.

Ми свідомі того, що тексти юних рецензентів будуть незрілі, недосконалі, подекуди наївні.  Що це тільки перші проби пера. Лише перший етап, пройшовши який, ми очікуємо, що наступні матимуть інші, складніші завдання й вочевидь інші результати. Але кожен з учасників майстерні буде вчитися з перших кроків відчувати відповідальність за кожне написане слово. Тому, Молодий має намір знайомити своїх підписників з кращими текстами молодих рецензентів.

Зауважимо, що це наш, суб’єктивний погляд на те, якими мають бути підходи до написання рецензій. Ми не претендуємо на монополію такого розуміння. Свідомо не обмежуємо рецензентів написанням текстів лише про вистави Молодого, адже наша мета – популяризація театру як такого, а не лише нашого. Протягом проєкту ви матимете змогу читати про вистави різних театрів Києва. Сподіваємося, що наш проєкт викличе інтерес у молоді та спровокує бажання писати про театр.

МайстерняМолодого/рецензент