100-річчя Молодого театру Леся Курбаса

23 травня 2018

24 вересня 1917 року в Києві розпочав свою діяльність Молодий театр під керівництвом Леся Курбаса. Життя Молодого ділиться на два періоди:

  •  1917–1919
  •  1979 – і донині

21 травня 1918 написано й опубліковано в друкарні «Прогрес» окремою брошурою «документ, якого доти не мав жоден український театр», – Статут Товариства на вірі «Молодий театр у Києві». Статут зареєстровано у київського нотаріуса Михайла Арнольда по реєстру №2719 та в Київській міській управі. З цього моменту починає своє офіційне, юридично закріплене, життя Молодий театр. Хоча насправді, Молодий на той час існує вже повноцінних два роки.

На честь цієї дати творчий колектив театру поклав квіти до пам’ятника засновнику Молодого – Л. Курбаса.

Цього ж дня в нашому театрі пройшов урочистий вечір, присвячений 100-річчю Молодого театру Леся Курбаса. На сцені – актори театру, які розповіли історію, проілюстровану архівними фото- та відеодокументами.

Також було складено Древо Молодого, яке показало наочний зв’язок від засновників театру до його сучасників.

Напередодні свята, 18 травня, у Міжнародний день музеїв у фойє камерної сцени відкрито історичну експозицію.

На честь відзначення ювілею, Укрпошта, національний оператор поштового зв’язку України, здійснила випуск художнього поштового конверту. В рамках святкових заходів також випущено ювілейні поштові марки за проектом «Власна марка».

Молодий театр отримав нагороду – Орден Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ-го ступеня за заслуги з відродження духовності в Україні та утвердження Помісної Української Православної Церкви.

 

100-річчя Молодого театру Леся Курбаса